KAHVE BAHANE

KAHVE BAHANE
Gönül ne kahve ister ne kahvehane gönül sohbet ister kahve bahane…Belki de dedelerden anneannelerden , babaannelerden kalan bir miras belki de alışkanlık… Çok severim Türk kahvesini, benim için diğer kahvelere hiç benzemez... Özel bir tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Yumuşak ve kadifemsi köpüğü sayesinde damakta ,uzun süre tadını bırakır. Günlük yaşamımızda çok yer etmiştir.Nerede içiyorsan, kiminle içiyorsan ona göre değişir tadı...Dostlarınla içtiğin kahve neşe dolu bol köpüklüdür. Sevdiğin dostun üzüntülü ise içtiğin kahvenin tadı kederlidir,acıdır. Tek başına balkonda içtiğin kahve ,yalnızlıktır. Yorgun olduğunda hafifletir seni,unutturur yorgunluğunu,İçki içmişsen koyu şekersiz bir kahve derin kuyudan çıkararak,ferahlatır ,derin bir uykuya dalarsın… Kızlarımızı istemeye gelinen evlerin,bayramlarımızın vazgeçilmez ikramıdır,Türk kahvesi...B inlerce yıl öncesinden zamanımıza kadar bir çok şeylerle bakılan fal, bizim Türk kahvemizle de özleşmiştir,Türk kahvesi deyince ,Kahve içen kişi dibindeki telveyi ,fincanını sol elle tutarak,sağdan sola çevirerek üç kere çalkalayıp kapatır.sonrada’’bakacak kimse var mı?’’diye sorar,bakan yoksa kendin bildiğine göre yorum yapar.Apartmanda her gün bir evde saat onda kahve içilir. Komşu Naciye hanım sabah saat onda muhakkak bağırır ,Ayşelerdeyiz hadi gelen gelsin.Tabi ki Naciye hanım çok iyi fal baktığından herkes işi gücü bırakıp peşinden…..kapıdan içeri girerken de ’’Şule kızım çabuk bir kahve yap da içelim’’daha öğlene yemek yapacağım.Herkes saat ona kadar bir işler yapmıştır, bu o yorgunluğun dinlenme kahvesidir. Kahve aynı kahvedir belki... köpüğüyle, rengiyle,dumanıyla,yorgun oldukları için , içtikleri kahve hafifletir kendine getirir,unutturur günün ağırlığını insanlara...Biraz da gönül ne kahve ister ne kahvehane gönül sohbet ister kahve bahane hatırlatır.Kahveler içilir,tabi ki arkasından fincanlar kapatılır.Naciye hanım bakacak fallara…Fallar… Her gün aynı şey ,siz inanırımsınız? Fal nasıl bakılır,çıkanları varmıdır..Hepinize bol şekerli kahve tadında günler,sohbetler dilerim. (Bahar Demir)

23 Temmuz 2009 Perşembe

Şeftali

Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan şeftali kiraz ve kayısıgibi gülgiller ailesindendir. Şeftalinin ana vatanının Doğu Asya ve Çinolduğunu düşünülmektedir. Ülkemizde şeftali yetiştiriciliği birkaç ilimizdışında tüm illerde yapılabilmektedir. Şeftali yetiştiriciliğinin yapıldığıbölgeler içerisinde Marmara Bölgesi başta gelmektedir.Çin de şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülmüştür. Çinsanatında çömlek ve porselen dekorasyonunda kullanılmıştır. Avrupa’yaİran’dan İspanyollar tarafından getirtilmiştir. Romalılar MÖ 1000 yıllarındabu meyveyi tanımışlardır. Romalılar şeftaliye “Prunus Persica” adınıvermişlerdir.Çekirdeği kolay ayrılana yarma şeftali, ete yapışık olana et şeftalisidenir. Yarma şeftali genellikle taze meyve olarak tüketilir. Et şeftalisiise konserve yapımında kullanılır. Nektarin denilen tüysüz bir çeşidi devardır. Çekirdeği tek ve serttir.Şeftali alırken özellikle hoş kokulu olmasına dikkat edin. Eğer olgunşeftali alacaksanız hemen tüketin. Olgunlaşmamış şeftalileri evde odasıcaklığında bir kese kağıdı içinde 2-3 gün bekletirseniz olgunlaşmalarınısağlarsınız. Şeftalinin olgunlaştığını dokunduğunuzda yumuşamasından ve hoş kokusundan anlayabilirsiniz.
*Şeftali ağız ve midede salgıyı arttırarak hazma yardım eder. Yemek üzerineyenilen şeftali hazmın çabuk ve kolay olmasını sağlar.*Gribe karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir* Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan betakaroten açısından dazengindir. Bir şeftali günlük C vitamini ihtiyacının %50 sini karşılar.* Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlar,* Sabah aç karnına ve gece yatarken 1-2 olgun şeftali yenir ya da suyuiçilirse İdrar yollarında kum ve taşı döker, yeniden olmasını önler. Bol bolidrar söktürür ve vücuttaki fazla suyu atar. Antioksidan özelliğiyle toksikmaddelerin vücuda vereceği zararları önler.*Şeftali çiçeğini kuru yada tazesini 1 litre kaynayan suya 10 gr atın. 10dakika bekletin. Çay gibi içilirse bağarsaklara yumuşaklık verir öksürüğühafifletir.*Yüz ve boyundaki kırışıklara gece ince şeftali dilimleri konur 10-20 dakikabekletin şeftali dilimleri alın yıkamadan yatın.* Sinir sistemi üzerinde olumlu etki yapar, uykusuzluğu giderir* Gece körlüğünü önleyici özelliğine sahiptir.*Şeftali ve badem, her ikisi de vitamin-mineral açısından güçlü. Bu tatlıdasavaş beşlisi olarak adlandırılan (A,C, E vitaminleri, çinko ve selenyummineralleri) Vücutta A vitaminini oluşturan temel madde olan betakaroten,şeftalide çok zengin miktarda bulunur kansere, yaşlanmaya karşı koruyan engüçlü vitamin ve minerallerden dördü de var olduğu söylenir.
Bol Şeftalili Günler!(Bahar Demir)

Hiç yorum yok: