Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan şeftali kiraz ve kayısıgibi gülgiller ailesindendir. Şeftalinin ana vatanının Doğu Asya ve Çinolduğunu düşünülmektedir. Ülkemizde şeftali yetiştiriciliği birkaç ilimizdışında tüm illerde yapılabilmektedir. Şeftali yetiştiriciliğinin yapıldığıbölgeler içerisinde Marmara Bölgesi başta gelmektedir.Çin de şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülmüştür. Çinsanatında çömlek ve porselen dekorasyonunda kullanılmıştır. Avrupa’yaİran’dan İspanyollar tarafından getirtilmiştir. Romalılar MÖ 1000 yıllarındabu meyveyi tanımışlardır. Romalılar şeftaliye “Prunus Persica” adınıvermişlerdir.Çekirdeği kolay ayrılana yarma şeftali, ete yapışık olana et şeftalisidenir. Yarma şeftali genellikle taze meyve olarak tüketilir. Et şeftalisiise konserve yapımında kullanılır. Nektarin denilen tüysüz bir çeşidi devardır. Çekirdeği tek ve serttir.Şeftali alırken özellikle hoş kokulu olmasına dikkat edin. Eğer olgunşeftali alacaksanız hemen tüketin. Olgunlaşmamış şeftalileri evde odasıcaklığında bir kese kağıdı içinde 2-3 gün bekletirseniz olgunlaşmalarınısağlarsınız. Şeftalinin olgunlaştığını dokunduğunuzda yumuşamasından ve hoş kokusundan anlayabilirsiniz.
*Şeftali ağız ve midede salgıyı arttırarak hazma yardım eder. Yemek üzerineyenilen şeftali hazmın çabuk ve kolay olmasını sağlar.*Gribe karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir* Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan betakaroten açısından dazengindir. Bir şeftali günlük C vitamini ihtiyacının %50 sini karşılar.* Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlar,* Sabah aç karnına ve gece yatarken 1-2 olgun şeftali yenir ya da suyuiçilirse İdrar yollarında kum ve taşı döker, yeniden olmasını önler. Bol bolidrar söktürür ve vücuttaki fazla suyu atar. Antioksidan özelliğiyle toksikmaddelerin vücuda vereceği zararları önler.*Şeftali çiçeğini kuru yada tazesini 1 litre kaynayan suya 10 gr atın. 10dakika bekletin. Çay gibi içilirse bağarsaklara yumuşaklık verir öksürüğühafifletir.*Yüz ve boyundaki kırışıklara gece ince şeftali dilimleri konur 10-20 dakikabekletin şeftali dilimleri alın yıkamadan yatın.* Sinir sistemi üzerinde olumlu etki yapar, uykusuzluğu giderir* Gece körlüğünü önleyici özelliğine sahiptir.*Şeftali ve badem, her ikisi de vitamin-mineral açısından güçlü. Bu tatlıdasavaş beşlisi olarak adlandırılan (A,C, E vitaminleri, çinko ve selenyummineralleri) Vücutta A vitaminini oluşturan temel madde olan betakaroten,şeftalide çok zengin miktarda bulunur kansere, yaşlanmaya karşı koruyan engüçlü vitamin ve minerallerden dördü de var olduğu söylenir.
Bol Şeftalili Günler!(Bahar Demir)
Gönül ne kahve ister ne kahvehane gönül sohbet ister kahve bahane… Her konuda sohbetlerinizi,Bilgilerinizi,Kültürünüzü,beğendiğiniz yazıları bu sayfada paylaşalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder